NL | FR | EN

Behandelingen / Facelift

Facelift

Voor een facelift bestaan er momenteel veel benamingen. Zo spreekt men tegenwoordig van mini facelift, mini-lift, MACS lift, S-lift, soft lift, SMAS lift, sub-SMAS lift en quick lift.

Uw plastisch chirurg zoekt samen met u uit welke techniek het meest geschikt is voor u.

Vanaf 40 jaar begint de huid van het gelaat uit te zakken. De huid wordt slapper en de plooien tussen neus en mondhoek (nasolabiole plooi) en tussen mondhoek en wang (marionettegroef) worden dieper. Doordat de gelaatscontouren minder strak worden, krijgt u een vermoeide indruk.

Met  volgende eenvoudige proef kan u zien hoe u er opnieuw zou uitzien als de zwaartekracht niet elke dag aan uw huid en spierlagen van de huid zou trekken:

Bekijk uzelf in de spiegel, ga dan neerliggen en merk op hoe de huidplooien tussen neus en mond en mondhoek en wang vervagen.

Huidveroudering is vooral te wijten aan drie factoren. Enerzijds is er de werking van de zwaartekracht op onze huid. Daarnaast verliest de huid ook aan elasticiteit doordat de bindstoffen in de huid verminderen. En tot slot smelt het vet- en spierweefselweg tussen de huid en het onderliggend bot van het aangezicht. Stress, zonlicht, roken en erfelijkheid doen de rest.

Welke rimpels verdwijnen na een facelift?

Met een facelift kan de klok een aantal jaren worden teruggedraaid. Meestal ziet u er na een facelift 10 jaar jonger uit. De gezichtscontouren worden heropgefrist, de huid ziet er strakker en jeugdiger uit. Hamsterwangen verdwijnen. De kaakcontour en de onderkin zijn opnieuw scherp afgelijnd met een frissere uitstraling als resultaat.

Diepere rimpels verbeteren licht met een face lift. De nasolabiale plooi en de marionettegroef kunnen verbeterd worden. Hiervoor kan lipofilling (lipostructuur) een perfecte bijkomende behandeling zijn.

Voor de behandeling van fijne en oppervlakkige rimpels zijn een peeling, laserbehandeling of botox beter geschikt (zie ook rimpelbehandeling).

Hoe wordt een facelift uitgevoerd?

Bij ons beperkt een facelift zich niet alleen tot het gelaat. Ook de hals en kin worden mee-gelift.

Eerst wordt de onderkin ontdaan van zijn onderhuids vet via liposculptuur. Hierdoor komt de huid van de nek los, zodat deze mooi strak kan worden opgespannen.

Vervolgens wordt de huid ingesneden in een natuurlijke plooi, net voor het oor. De incisie loopt verder naar boven tot in de hoofdharen. De huid wordt losgemaakt tot halverwege de wang. Dan worden met heflussen de spierlagen van het gelaat en de hals opnieuw opgespannen. Het corrigeren van de gelaats- en halsspieren verwijst naar de term SMAS lift (superficial myoaponeurotic system). Het plaatsen van de heflussen gebeurt vertikaal, tegen de zwaartekracht in. Deze techniek staat garant voor een mooi en heel natuurlijk effect. Een afgevlakt gelaat zonder mimiek, de zogenaamde pokerface, wordt zo vermeden. Tenslotte wordt ook de huid opnieuw strakgespannen. Overtollige huid wordt verwijderd. Doordat de heflussen  diep in de spierlaag worden geplaatst, zijn ze nooit zichtbaar doorheen de huid.

We spreken van een enkelvoudige lift wanneer aan elke kant twee heflussen worden geplaatst. Synoniem is S-MACS lift, waarbij de S staat voor Simple.
Wanneer u ook vermoeide ogen hebt, kan een uitgebreide lift dé aangewezen procedure zijn.  Deze X-MACS lift, waarbij de X staat voor extended zorgt voor een extra heflus net onder de oogleden. Hierdoor verjongt het onderste ooglid aanzienlijk.

En tot slot kan een lipofilling het verschil maken tussen een geslaagde facelift en een buitengewoon geslaagde facelift. Eigen vetweefsel wordt dan ingespoten op plaatsen waar het verdwenen is zoals in diepe nasolabiale plooien, de wangen, lippen of in een diepe denkrimpel.

Litteken

Momenteel wordt bij een facelift de nieuwe short scar lift of MACS-techniek (minimal access cranial suspension lift) gebruikt. Deze methode geeft in vergelijking met de oudere technieken een veel korter en bijna onzichtbaar litteken. Men spreekt ook van mini-lift omwille van het veel kortere litteken. Het liftend effect blijft echter maximaal.

Bij een facelift worden ook geen klassieke, zichtbare hechtingen gebruikt. Er zijn alleen onderhuidse hechtingen, die spontaan verteren. De huid zelf wordt dichtgekleefd met speciale weefsellijm. Achteraf merkt niemand aan een litteken dat u een facelift heeft ondergaan.

Verdoving

Door de verfijning van de operatieve techniek en door sterke vooruitgang in anaesthesie in de laatste jaren wordt een facelift onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Aan zenuwachtige patiënten wordt een kortwerkend kalmerend medicijn toegediend. Deze sedatie kan in verscheidene gradaties, tot en met een slaaproesje. In elk geval is een klassieke narcose met intubatie niet nodig.
Daardoor is de patiënt na de ingreep veel fitter, zonder de nare bijwerkingen van een narcose. Een overnachting in de kliniek is daardoor ook overbodig.

Herstel

Nog dezelfde dag van de ingreep kan u de kliniek verlaten. Het ongemak van de eerste 24 uur wordt bestreden met klassieke pijnstillers zoals paracetamol of met ibuprofen. Nadien verdwijnt de pijn zeer snel.

De dag na de ingreep gebeurt de eerste wondcontrole. Het verband wordt verwijderd, de wondnaad ontsmet en het eventuele drainagebuisje wordt weggenomen.

Na dit controle onderzoek is geen nieuw verband meer nodig. U mag vanaf dan ook het haar weer wassen, waardoor u zich onmiddellijk al veel beter zal voelen. Vanaf dan mag u zelf de wondnaad ’s morgens en ’s avonds ontsmetten met isobetadine. Omdat er geen zichtbare hechtingen zijn, moeten er geen draadjes worden verwijderd.

De eerste week na de ingreep is het gezicht gezwollen en is het moeilijk om buiten te komen, tenzij ’s avonds in het donker. Thuiswerk is wel mogelijk.
Vanaf de tweede week verdwijnt de zwelling, maar is de huid wel nog lichtgeel gekleurd. Mits het aanbrengen van make-up kan u uw sociaal leven weer opnemen. U kan vanaf de derde week opnieuw aan het werk.

Vanaf week drie normaliseert uw aangezicht zich. Twee maand later wordt het resultaat geëvalueerd met foto’s voor en na.

We raden u aan om gedurende de eerste weken het litteken in te masseren met een vette crème (nivea handcrème, dagcrème, amandelolie, een littekenzalf, siliconezalf e.a.).

Door de speciale manier van hechten (onderhuids en dichtkleven) en de plaats waar de insnede gemaakt is (aan het oor en in het haar) is het litteken vrij snel bijna onzichtbaar. Uiteraard heeft elke patiënt zijn eigen helingsproces.
 
Het gebruik van ijsfricties tegen de zwelling en crèmes tegen blauwe plekken is weinig efficiënt, maar wel onschadelijk.

Mogelijke risico’s en complicaties

Na een facelift kan de huid minder gevoelig zijn, meer bepaald voor het oor. Dit is echter tijdelijk. Na enkele weken en in sommige gevallen na enkele maanden verdwijnt het voos gevoel en voelt de huid weer normaal aan.

Bij rokers kan de genezing trager zijn, met veel korstvorming op de wond. Een op zijn minst tijdelijke rookstop is dan ook sterk aan te bevelen.

Voorzorgen en veiligheid

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door professioneel personeel.

Hoewel een facelift meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist die begeleid wordt door één of twee gediplomeerde verpleegkundigen. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor de patiënt.

De bijkomende plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken.

Uw ingreep wordt uitgevoerd in strikt steriele omstandigheden. Wij vragen u ook om uw haren voor de ingreep grondig te wassen. Dit om de huidbacteriën te verzwakken. Tijdens de ingreep dienen wij u ook een licht antibioticum toe.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Ook wanneer u rookt of diabetes hebt, moet u dit aan uw plastisch chirurg melden.

Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel gsm-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Aanverwante onderwerpen

neklift
oogcorrectie
lipofilling
peeling
botox
fillers

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
+32 (0)9 340 85 30

Bekijk meer foto's