NL | FR | EN

Behandelingen / Peelings

Chemische peelings (Glycolzuur, TCA)

Met het verouderen verliest de huid essentiële bouwstoffen (bindweefsel, collageen en elastine), die nodig zijn voor de stevigheid en elasticiteit.

Zonlicht, zonnebank en roken versnellen dit aftakelingsproces. Fijne rimpels ontstaan, eerst rond de ogen en rond de mond, later ook op de wangen en het voorhoofd.

Fijne rimpels kunnen worden behandeld met een chemische peeling. Deze techniek veroorzaakt een gecontroleerde oppervlakkige brandwonde door het aanbrengen van een zuur. De opperhuid valt af (vervelt) en een nieuwe huid komt tevoorschijn. Dit genezingsproces gaat gepaard met een intense vermenigvuldiging van huidcellen en de productie van essentiële bouwstoffen zoals collageen en elastine. Na een peeling heeft de nieuwe huid een merkbaar jongere textuur. De huid is gladder, fijner en heeft meer ‘eclat’.

De plastisch chirurg bekijkt samen met u welke rimpelbehandeling het meest aangewezen is.

Deze techniek is ook uitermate geschikt om de acné-huid te behandelen. Minder littekens en minder comedonen (zwarte puntjes) zijn het resultaat. Ook voor het behandeling van pigmentvlekken in het gelaat geeft deze methode mooie resultaten.

Glycolzuurpeeling of lunchpeel

Behandeling

Voor u een glycolzuurpeeling ondergaat, moet uw huid voorbereid worden op de behandeling. Uw plastisch chirurg zal u een drietal weken voor uw peeling een voorbereidende behandeling met glycolzuren voorschrijven. Het is belangrijk dat deze behandeling geleidelijk wordt opgebouwd. Zo kan irritatie van de huid (roodheid, schilfering) vermeden worden.

De peelings worden gestart een drietal weken na het starten van de thuisbehandeling. Het aantal peelings hangt af van de indicatie en de toestand van de huid. Elke week, gedurende vier tot zes weken, wordt een peeling uitgevoerd.

Het is van belang dat de thuisbehandeling telkens gestaakt wordt vanaf twee dagen voor een peeling, tot twee dagen erna. Tijdens die periode mag een hydraterende crème gebruikt worden.

Meestal kan vanaf de derde peeling overgegaan worden tot een professionele mechanische verwijdering van de onzuiverheden van de huid (comedonen), die aansluitend aan de peeling verricht wordt.

Mogelijke bijwerkingen

In onze praktijk wordt enkel gewerkt met gedeeltelijk gebufferde glycolzuren (40 tot 70 %). De kans op irritatie is dan ook miniem. Deze peelings worden daarom ook wel ‘lunchpeels’ genoemd. Na uw behandeling kan u immers uw professioneel of sociaal leven gewoon verderzetten. Zelfs het aanbrengen van make-up is na de behandeling is toegelaten. Alleen het bezoek aan de zonnebank, moet even uitgesteld worden.

TCA peeling of Trichloorazijnzuurpeel

In onze praktijk wordt de STEP-PEEL gebruikt. Deze peeling is eenvoudig in gebruik en heeft als voordeel dat de huid vooraf niet moet worden voorbereid op de peeling.

Behandeling


Elke peeling gebeurt in twee stappen. Eerst wordt de huid goed gereinigd met een zachte gelaatsreiniger. Vervolgens wordt 2 cc TCA (18 % voor de eerste peelings, nadien indien nodig hogere concentraties tot 35 %), volledig gelijkmatig over gelaat en hals aangebracht met twee wattenstaafjes. Er wordt extra aandacht besteed aan de diepere rimpels.

Het aanbrengen van het zuur gebeurt tot er ‘frosting’ optreedt. Dit is een witgrijze verkleuring van de huid.

Het aanbrengen van de peeling kan gepaard gaan met een branderig gevoel. Het pijngevoel varieert van patiënt tot patiënt. Met een handventilator wordt het branderig gevoel tot een minimum beperkt.

Nadat het branderig gevoel afneemt, volgt de tweede stap van de behandeling. Een crème (Kosmopeel) wordt intensief ingemasseerd in de huid.  Dit is het einde van de peeling. De crème wordt op de huid gelaten tot de ochtend na de peeling. Het is aan te raden niet te roken of in berookte ruimtes te verblijven. Gedurende een week dient een hydraterende crème (Gly Ko vitamine crème) aangebracht te worden. Zonexpositie is te mijden.

Na twee tot drie dagen begint de behandelde huid te schilferen. Ook dit fenomeen is patiëntafhankelijk en hangt o.a. af van de frosting die tijdens de peeling is opgetreden.

Een TCA peel wordt vaak gecombineerd met een esthetische operatie. De ooglidcorrectie of face lift neemt dan de overtollige huid weg en strijkt de diepe plooien vlak, terwijl de chemische huidpeel de fijne oppervlakkige rimpeltjes aanpakt. De herstelling van de esthetische ingreep en de peeling kan dan in één keer gebeuren.

Mogelijke bijwerkingen

Na de behandeling kan een (oppervlakkige) pigmentatie van de huid optreden. Deze verkleuring verdwijnt meestal bij de volgende behandeling.

De vorming van kleine hardnekkige rode vlekjes is eveneens mogelijk. Deze vlekjes verdwijnen meestal spontaan.

Na de behandeling kan de huid een perkamentachtig uitzicht krijgen. Dit uitzicht verdwijnt nadat de huid volledig is afgeschilferd.

Aanverwante behandelingen

botox
filler (rimpelvullers)
lipofilling
face lift
oogcorrectie, ooglidcorrectie

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
+32 (0)9 340 85 30

Bekijk meer foto's