Behandelingen / Borstverkleining mannen (gynaecomastie)
Borstverkleining bij mannen (gynaecomastie)
De oorzaak van abnormale borstvorming bij mannen is niet altijd duidelijk. Vanaf de tienerleeftijd kan borstvorming optreden. Sommige geneesmiddelen kunnen ook borstvorming veroorzaken als bijwerking. Soms is overgewicht de oorzaak.
Borstvorming bij mannen kan veel vormen aannemen. Soms gaat het gewoon om een hard schijfje achter de tepel dat ook pijngevoelig is. In andere gevallen ontwikkelt zich een bijna vrouwelijke borstwelving die zichtbaar is onder een nauw T-shirt. De psychische weerslag van dit probleem is groot. Sporten, zwemmen of een bezoek aan de sauna zijn meestal een hel en worden vermeden.
Waaruit bestaat de ingreep?
Ofwel moet er overtollig vet- of klierweefsel verwijderd worden. Een echografie toont het verschil aan tussen vet en klier. Vetweefsel wordt weggezogen met vibroliposculptuur. Deze ontzettend snel vibrerende liposculptuur verhakkelt ook het klierweefsel, zodat dit ook weggezogen wordt samen met het vet. Indien er toch nog overtollig klierweefsel overblijft, wordt dit verwijderd via een insnede in de tepel.
Litteken
Meer dan driekwart van de patiënten behalen een perfect resultaat met een vibroliposculptuur van de borst. Omdat het klier- en vetweefsel weggezogen wordt via een 4 mm breed buisje in de oksel is er geen litteken.
Bij een minderheid moet overtollig klierweefsel via de tepel worden weggehaald. De wonde wordt onderhuids gehecht en dichtgekleefd en laat een bijna onzichtbaar litteken na. Eventuele overtollige huid wordt niet weggesneden omdat de huid zich spontaan weer opspant.
Verdoving
Meestal volstaat een plaatselijke verdoving met slaaproesje. In ieder geval is een klassieke narcose niet nodig. Het voordeel hiervan is dat u zich na de ingreep veel fitter voelt. U heeft geen last van vervelende bijwerkingen van de klassieke narcose. Een overnachting in de kliniek is dan ook overbodig. De plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken.
Voorzorgen en veiligheid
Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.
Hoewel een gynaecomastie meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het team. Bovendien worden maatregelen voor steriliteit strikt nageleefd. Soms worden ook antibiotica toegediend. Alleen deze manier van werken garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel gsm-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.
Herstel
Na een uurtje rusten mag u naar huis. U voelt ook nauwelijks pijn. Eventuele pijn kan u verlichten met klassieke pijnstillers (paracetemol en ibuprofen). Na één of twee dagen kan u al opnieuw aan het werk.
Meestal is een drainage buisje niet nodig. Na de ingreep moet u nog vier weken dag en nacht een elastische thoraxband dragen. Deze band zorgt ervoor dat de overtollige huid weer mooi vastkleeft aan de onderliggende borstspieren. Zwelling kan 2 tot 3 weken aanhouden.
Wat zijn de risico’s?
Bij gezonde mensen is dit een zeer veilige ingreep. De zone rond de tepel kan tijdelijk minder gevoelig zijn. Infectie treedt zelden op. De thoraxband voorkomt vochtopstapeling en nabloeding.
Aanverwante onderwerpen
liposculptuur
Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74
A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
+32 (0)9 340 85 30