Behandelingen / Buikcorrectie (abdominoplastie)
Buikcorrectie
Door sterke vermagering, zwangerschap of ouderdom verliest de huid haar elasticiteit. Zo ontstaan overtollige, slappe huid aan de onderbuik (hangbuik) of diepe huidplooien aan de bovenbuik. Sport kan de buikspieren wel versterken maar kan nooit de uitgerekte huid herstellen.
Een buik(wand)correctie, abdominoplastie of tummy tuck operatie kan dit probleem oplossen. De ingreep laat een litteken na boven de schaamstreek en rond de navel. Dit litteken is aanvaardbaar omdat deze ingreep u één of meer kledingmaten doet verliezen. Uw taille verbetert drastisch met deze correctie. Bij ons wordt altijd ook een spiercorrectie uitgevoerd.
Als er alleen maar een vetopstapeling is op de buik zonder huidoverschot, dan geeft een liposculptuur een mooie verbetering van het silhouet.
Wanneer er maar een klein huidoverschot is dan volstaat een mini-abdominoplastie of mini-buikcorrectie. Bij deze ingreep is er alleen maar een litteken boven de schaamstreek, omdat de navel niet verplaatst moet worden.
Een buikcorrectie is echter geen alternatief om gewicht te verliezen. Wanneer u zwaarlijvig bent is het beter om eerst te vermageren. Daarna kan een buikcorrectie de overtollige huid wegnemen en de buikspieren opspannen.
Hoe wordt een buikcorrectie uitgevoerd?
Een buikcorrectie gebeurt in 3 stappen:
1. De verslapte en uitgerekte buikspieren worden opnieuw opgespannen. Deze spierversteviging laat de taille tot zo’n 10 cm verminderen. Een strakke buik is het resultaat. Deze spiercorrectie noemt men ook wel rectusplicatuur.
2. De overtollige huid van de onderbuik wordt weggesneden. Meestal is dit een huidlap van 9 tot 15 cm hoog. De navel wordt losgemaakt en herplaatst. Vervolgens wordt de huid van de bovenbuik losgemaakt, strak opgespannen en vastgenaaid.
3. Tot slot krijgen de maagstreek en de flanken nog een liposculptuur. Een nieuwe bodycontour is het resultaat.
Litteken
De insnede wordt gemaakt op de minst zichtbare plaats, namelijk in de natuurlijke zitplooi, net boven de schaamstreek. Het litteken zit dus verborgen in uw slip. De hechting gebeurt onderhuids, daarna wordt de wondnaad dicht- gekleefd. Doordat de navel verplaatst wordt, is er ook een litteken rond de navelstreek.
Het litteken is in de eerste maanden soms rood en hard. Maar het vervaagt en versoepelt sterk in het daaropvolgende jaar. Uw plastisch chirurg geeft advies hoe dit proces kan versneld worden. Het is goed om gedurende de eerste weken het litteken in te smeren met een vette crème (nivea handcrème, dagcrème, amandelolie, een littekenzalf e.a.)
Verdoving
Door de verfijning van de operatieve techniek en door sterke vooruitgang in de anesthesie de laatste jaren, wordt een buikcorrectie onder een lichte algemene verdoving uitgevoerd. Na de ingreep zal u zich hierdoor veel fitter voelen. Een overnachting in de kliniek is daardoor soms overbodig.
Voorzorgen en veiligheid
Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.
Tijdens de ingreep wordt u continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het team. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.
De ingreep is zonder pijn, met een minimaal bloedverlies en blauwe plekken.
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk gsm-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.
Herstel
U overnacht maximum één nacht in de kliniek.
Door het toedienen van efficiënte verdoving voelt u na de ingreep weinig pijn. De spiercorrectie kan wat pijn veroorzaken na afloop. Eventuele pijn kan u verlichten met de klassieke pijnstillers zoals paracetemol of ibuprofen.
Eén dag na de ingreep kan u al rondstappen. Na twee dagen komt u op controle en wordt het drainagebuisje verwijderd. U kan een tweetal weken niet werken en moet gedurende 1 maand een elastische buikband dragen.
Alle hechtingen lossen vanzelf op en moeten dus niet achteraf verwijderd worden. Douchen kan vanaf twee weken.
Twee maand na de ingreep wordt het resultaat van de buikcorrectie geëvalueerd aan de hand van de foto’s voor en na. Uw plastisch chirurg schrijft u dan ook buikspieroefeningen voor om op lange termijn het verkregen resultaat te behouden.
Mogelijke risico’s en verwikkelingen
Voor gezonde mensen is dit een veilige ingreep. U kan na de ingreep last hebben van een opstapeling van vocht onder de huid. Een drainagebuisje en een elastische buikband voorkomen dit probleem grotendeels. Het dragen van deze buikband is zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. De losgemaakte huid kan zo opnieuw mooi aan de onderliggende spieren kleven. Bovendien loopt de virtuele ruimte tussen huid en spieren niet vol met lymfevocht.
Na een buikcorrectie treedt er zelden infectie op. De huid van de onderbuik kan tijdelijk minder gevoelig zijn. Bij rokers kan de genezing trager verlopen.
Indien u ernstig overgewicht heeft, kan u beter eerst vermageren, alvorens u een abdominoplastie overweegt.
Aanverwante onderwerpen
mini-buikcorrectie
mini-abdominoplastie
mini-buikplastie
liposculptuur
Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74
A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
+32 (0)9 340 85 30