NL | FR | EN

Behandelingen / Liposculptuur (liposuctie)

Liposculptuur / liposuctie

Ook nadat u bent afgevallen kunnen er zones zijn die resistent zijn aan uw dieetpogingen. Bij dames concentreren deze probleemzones zich vooral rond de heupen - de zogenaamde love-handles - de buik en de bovenbenen. Bij de heren zijn de buik, de heupen (zwembandjes) en soms ook de borst  gevoelig voor vet.
Liposuctie is dan de aangewezen techniek om uw figuur plaatselijk te corrigeren en komaf te maken met de storende, plaatselijke vetophopingen. Een nieuw silhouet met mooie, strakke lichaamscontouren ligt weer binnen handbereik.  Liposculptuur of het onderhuids wegzuigen van vet, is één van de meest populaire ingrepen.

Bij overgewicht (vanaf confectiemaat 46) is liposculptuur niet aangewezen. In dit geval is het aangewezen om de overtollige kilo’s eerst aan te pakken met een dieet. U kan eventueel een maagring of maagband laten plaatsen.

Welke zones komen in aanmerking?

De meest populaire zones waar overtollig vet wordt weggezogen zijn de heupen, de buik (boven- en onderbuik) en de binnenzijde van de dijen. Maar ook een dubbele kin of borsten bij de man, kunnen succesvol behandeld worden met liposculptuur. Of de knieën.

Armen, kuiten en enkels komen niet in aanmerking voor liposculptuur. Meestal is het resultaat niet bevredigend en bovendien kan de doorbloeding van het lidmaat in het gedrang komen. Ook de voorzijde van de dij is minder geschikt om te behandelen, gezien het risico op het ‘golfplaat’ effect.

Hoe wordt een liposculptuur uitgevoerd?

De zones worden eerst met een oplossing ingespoten. Dit mengsel bestaat uit stoffen die het vet oplossen en die bloeding en pijn voorkomen. Deze techniek wordt ook wel tumescentie-techniek. Daarna wordt het overtollige vet laag per laag met een fijn buisje opgezogen: de zone wordt gebeeldhouwd, vandaar de term liposculptuur. Dit wegzuigen gebeurt met behulp van zeer snelle vibraties van de zuigcanule. Dit noemt men ook vibroliposculptuur. De andere term liposuctie verwijst naar een verouderde techniek waarbij hetzelfde gebeurt, maar met dikke canules en onder narcose, vet wordt weggezogen. Deze techniek is veel pijnlijker en met een groter risico op nabloeding.

Litteken

Een liposculptuur geeft geen litteken. Dit komt omdat er alleen maar kleine gaatjes van 4 mm worden gemaakt, waarlangs het overtollig vet wordt weggezogen. Deze kleine sneetjes worden bovendien gemaakt op plaatsen waar ze niet opvallen zoals in huidplooien, de lies en de navel.

Verdoving

Meestal volstaat een plaatselijke verdoving. Bij een roesverdoving is het wel mogelijk nog iets meer vet weg te zuigen. In elk geval is een klassieke narcose niet nodig.
Na de ingreep voelt u zich veel fitter omdat u geen last heeft van de vervelende bijwerkingen van een klassieke narcose. Een overnachting in de kliniek is dan ook overbodig.

Herstel

Eén uur na de ingreep kan u reeds naar huis. De plaatselijke verdoving blijft nog een aantal uur nawerken. Wanneer de verdoving is uitgewerkt kunnen de behandelde zones pijnlijk en stijf zijn. U kan de pijn verlichten met klassieke pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol.

De dag na de ingreep is het soms moeilijk rechtop te staan of rond te stappen. Wanneer u de zone rond de buik heeft laten behandelen, heeft u het gevoel dat u teveel buikspieroefeningen heeft gedaan. Dit gevoel verdwijnt na enkele dagen.

Soms lekt er vocht uit de gaatjes waarin de canule heeft gezeten. Dit is normaal. Het helpt om maandverbandjes te leggen in uw panty. Om vlekken op uw matras te vermijden, raden wij u aan om een goede matrasbeschermer te gebruiken.

Na uw liposculptuur moet u 1 maand lang, dag en nacht, een elastische panty dragen. Dit is zeer belangrijk voor het eindresultaat. Door de druk zorgt de panty er immers voor dat de onderhuidse ruimte waaruit het vet werd verwijderd zich niet opvult met vocht en bloed. De huid kan zich zo opnieuw mooi aan de onderliggende spieren kleven.

Indien u een zittend beroep heeft, kan u meestal na één of twee dagen opnieuw aan het werk.

Sport mag zodra het kan. Beweging verbetert de bloeddoorstroming waardoor de postoperatieve zwelling sneller verdwijnt. De geelblauwe plekken kunnen 2 tot 3 weken aanhouden. Baden mogen al na 2 dagen. Zonnebank pas na 1 maand.

Na 2 tot 3 weken verdwijnen de blauwe pekken en is het ingespoten vocht geabsorbeerd. Pas dan ziet u het effect van de liposculptuur.

Voorzorgen

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.
Hoewel een liposculptuur meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het team. Tijdens de ingreep worden maatregelen voor steriliteit strikt nageleefd. Alleen deze manier van werken garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.

De plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, aspirine, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)

Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel GSM-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Mogelijke risico’s en verwikkelingen

Liposculptuur is één van de veiligste operaties. Infectie treedt bijna nooit op. De ingreep wordt immers uitgevoerd in een strikt steriele omgeving. Bovendien genezen de kleine gaatjes waarlangs de aspiratiecanule wordt ingebracht vlot.  

Om vloeiende lichaamscontouren te garanderen na de ingreep, wordt bij liposculptuur het vet laagje per laagje weggezogen met een fijne aspiratiecanule. Het risico op een golfplaateffect  of putjes wordt zo vermeden.

Andere vragen over liposuctie

Is het resultaat blijvend?

Ja, omdat naast het vet ook de vetcel weggezogen wordt. Het aantal vetcellen binnen een zone verkleint. Bijgevolg is het risico om opnieuw vet op te stapelen in een behandelde zone kleiner.

Kan ik met liposculptuur vermageren?

Neen, het gewichtsverlies is hooguit 2 tot 4 kg. Liposculptuur zorgt wel voor een beter silhouet. Uw verbeterde profiel uit zich in één of twee confectiemaatjes minder.

Verbetert mijn cellulitis erdoor?

Sinaasappelhuid verbetert niet met liposculptuur. Hetzelfde geldt voor striemen. Hiervoor zijn andere behandelingen (LPG) voorhanden.

Hou ik overtollige huid over na een liposculptuur?


Neen, dankzij haar inherente elasticiteit krimpt uw huid vanzelf weer in.

Aanverwante onderwerpen

buikcorrectie
mini-buikcorrectie
borstvorming bij de man/ gynecomastie

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
+32 (0)9 340 85 30

Bekijk meer foto's