NL | FR | EN

Behandelingen / Oorcorrectie

Oorcorrectie

Afstaande oorschelpen of ‘flaporen’ geven vaak aanleiding tot pesten. Vooral kinderen kunnen het slachtoffer zijn van deze pesterijen die het zelfvertrouwen ernstig kunnen ondermijnen. Een oorcorrectie kan reeds uitgevoerd worden vanaf 4 jaar. Maar ook volwassenen nemen soms op latere leeftijd nog de beslissing om een otoplastie te ondergaan.

Hoe gebeurt een oorcorrectie?

Het kraakbeen van de oorschelp wordt met enkele trekdraden dichter tegen de schedel gebracht. Soms is dit kraakbeen overontwikkeld en moet er een stukje uit verwijderd  worden.

Litteken

Een oorcorrectie gebeurt volledig via de achterzijde van het oor. Daardoor is er geen zichtbaar litteken. De insnede wordt gemaakt in de diepe groef achter het oor en wordt onderhuids gehecht.

Verdoving

Meestal volstaat een plaatselijke verdoving. Aan zenuwachtige patiënten wordt een kortwerkend kalmerend medicijn toegediend. Deze verdoving kan in verscheidene gradaties, tot en met een slaaproesje. Bij kinderen tot 16 jaar gebeurt deze ingreep best onder volledige verdoving.

Voorzorgen

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.

Hoewel een oorcorrectie meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het team.

Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.
De plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel gsm-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Herstel

Een uur na de ingreep mag u al naar huis. De plaatselijke verdoving blijft nog een aantal uur nawerken. Pijn is mogelijk gedurende de eerste 24 uur. De klassieke pijnstillers ibuprofen en paracetamol kunnen hier verlichting brengen.
Na de ingreep krijgt u een tulbandverband rond de oren. Dit verband wordt na 5 dagen verwijderd. Vanaf dan mag u opnieuw het haar wassen. Daarna moet u nog gedurende 3 weken ‘s nachts een beschermend verband dragen.
U kan al na 2 dagen het werk hervatten als het dragen van het verband sociaal niet storend is.

Mogelijke risico’s en verwikkelingen

Een otoplastie is een zeer veilige operatie met heel mooie resultaten. Uw plastisch chirurg let erop dat er een mooie symmetrie is tussen het linker en rechter oor. Hij zorgt er ook voor dat de oren na de ingreep niet té dicht tegen de schedel plakken. Bij deze ingreep treedt er zelden infectie op.

Aanverwante onderwerpen

doorgescheurde oorlel

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
+32 (0)9 340 85 30

Bekijk meer foto's