Behandelingen / Mini-buikcorrectie
Mini-buikcorrectie / mini-abdominoplastie / mini-buikplastie
Door sterke vermagering, zwangerschap of ouderdom verliest de huid haar elasticiteit. Zo ontstaan overtollige, slappe huid aan de onderbuik (hangbuik) of diepe huidplooien aan de bovenbuik. Sport kan de buikspieren wel versterken maar kan nooit de uitgerekte huid herstellen.
Wanneer er maar een klein huidoverschot is dan volstaat een mini-abdominoplastie. Deze ingreep laat alleen maar een kort litteken boven de schaamstreek.
Hoe wordt een buikwandcorrectie uitgevoerd?
Een mini-buikcorrectie heeft 3 kenmerken:
1. De overtollige huid van de onderbuik wordt weggesneden. Meestal is dit een huidlap van zo'n 7 cm hoog. Vervolgens wordt de overblijvende huid van de onderbuik strak opgespannen en vastgenaaid. In tegenstelling tot een volledige buikcorrectie wordt hier de navel niet losgemaakt en verplaatst.
2. Er wordt geen spiercorrectie uitgevoerd. Technisch is dit niet mogelijk bij een mini-buikcorrectie. Deze mini-abdominoplastie is dan ook veel lichter dan de klassieke buikcorrectie.
3. Vaak is een gelijktijdige liposculptuur van boven- en onderbuik aangewezen, om de huid dunner te maken. Een nieuwe bodycontour is het resultaat
Litteken
De insnede wordt gemaakt op de minst zichtbare plaats, namelijk in de natuurlijke zitplooi, net boven de schaamstreek. Het litteken zit dus verborgen in uw slip. Dit litteken is de helft korter dan dat van de klassieke buikcorrectie. Omdat de navel niet verplaatst moet worden, is er geen litteken rond de navel.
De hechting gebeurt onderhuids, daarna wordt de wondnaad dichtgekleefd.
Het litteken is in de eerste maanden soms rood en hard. Maar het vervaagt en versoepelt sterk in het daaropvolgende jaar. Uw plastisch chirurg geeft advies om dit proces te versnellen. Het is goed om gedurende de eerste weken het litteken in te smeren met een vette crème (nivea handcrème, dagcrème, amandelolie, een littekenzalf e.a.)
Verdoving
Door de verfijning van de operatieve techniek en door sterke vooruitgang in de anesthesie de laatste jaren, wordt een mini-buikcorrectie onder lichte roesverdoving en plaatselijke verdoving uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot de klassieke buikcorrectie met spiercorrectie, waarbij een lichte algemene verdoving nodig is. Na de ingreep zal u zich hierdoor veel fitter voelen. Een overnachting in de kliniek is daardoor nooit nodig.
Voorzorgen en veiligheid
Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.
Hoewel een mini-buikcorrectie meestal onder lokale verdoving met slaaproes gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het team. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.
De plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, aspirine, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel gsm-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.
Herstel
Bij een mini-buikcorrectie is geen overnachting nodig in de kliniek, dit in tegenstelling tot de volledige buikcorrectie met spiercorrectie.
Kort na de ingreep voelt u weinig pijn dankzij de nawerking van de plaatselijke verdoving en omdat er geen spiercorrectie is gebeurd zoals bij een volledige buikcorrectie. Eventuele pijn kan u verlichten met de klassieke pijnstillers zoals paracetemol of ibuprofen.
Eén dag na de ingreep kan u al rondstappen. Er is ook geen drainagebuisje, dat achteraf nog dient verwijderd. Na slechts een halve week kan u weer aan het werk. U moet gedurende 2 weken een elastische buikband dragen.
Alle hechtingen lossen vanzelf op en moeten dus niet achteraf verwijderd worden. Douchen kan vanaf twee weken.
Twee maand na de ingreep wordt het resultaat van de mini-buikcorrectie geëvalueerd aan de hand van de foto’s voor en na. Uw chirurg schrijft u dan ook buikspieroefeningen voor om op lange termijn het verkregen resultaat te behouden.
Mogelijke risico’s en verwikkelingen
Dit een veilige ingreep. Deze ingreep is ook veel lichter dan een volledige buikcorrectie.
Na een mini-buikcorrectie treedt er zelden infectie op.
Aanverwante onderwerpen
buikcorrectie, buikplastie
abdominoplastie
liposculptuur
spiercorrectie, rectusplicatuur
Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74
A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
+32 (0)9 340 85 30